Седмото издание на международния конкурс за млади цигулари „Васко Абаджиев“, организиран от „Клуб ЮНЕСКО  Леонардо да Винчи – София“ от 16 до 19 Ноември 2023, излъчи за финал четирима виртуози от България, Сърбия, Япония и Италия.

Йована Удович и Стефан Хубенов заслужено поделиха първата награда на конкурса – прецедент досега, и след единодушната оценка на международното жури: проф. Жанна Ганделман, проф. Ксения Милас, проф. Стефан Камиларов, проф. Йосиф Радионов и Стефан Илиев.

За блестящо изпълнение на творба от български композитор „Селска рапсодия“ на Петър Христосков, Стефан Хубенов от България получи и специална диплома.

Втората награда бе връчена на Нацуки Гунджи от Япония. Тя получи и диплома за високо постижение в цигулковото изпълнителско изкуство за „Фантазия Фауст“ от Хенрик Виенявски.

Трета награда бе присъдена на 15 годишния обещаващ виртуоз от Италия, Никола Чикино, който получи и специалната награда „Млад талант“.

Гала Концертът, в който сборен симфоничен оркестър под палката на проф. Григор Паликаров, даде перфектната възможност на лауреатите да покажат най-висока класа, се превърна в естествена кулминация на това, може би най-добро издание на конкурса „Васко Абаджиев“.