Носител на първа награда стана 17-годишният румънец Стефан Апроду.

С неповторим галаконцерт на лауреатите завърши шестото издание на международния конкурс за цигулари „Васко Абаджиев”, организиран от клуб ЮНЕСКО „Леонардо да Винчи” София.

Голямата награда на авторитетното жури в размер на 1500 евро спечели 17-годишният румънец Стефан Апроду, а негови достойни подгласници станаха 23-годишната японка Рейка Сакамото (получила приз в памет на Стефан Балкански и 1000 евро) и 25-годишният арменец Феликс Харутюнян, отличен с 500 евро.

Лауреатите бяха наградени на тържествена церемония в зала „България“.

Сакамото е завършила музикалните университети в Лозана и Виена, а Харутюнян – тези в Ереван и Грац (Ав). Специалната награда от 300 евро беше присъдена на руския талант Азат Нургаянов (25 г.), възпитаник на Казанската и Московската консерватории.

Японката Рейка Сакамото, която има дипломи от университетите в Лозана и Виена, завладя и софийската публика.

Въпреки крехката си възраст Апроду завладя сърцата на публиката с невероятната лекота и интелигентност на изпълнението си в съпровода на Пазарджишкия симфоничен оркестър с диригент Григор Паликаров.

„Беше фантастична възможност да свиря пред такава зала, за което благодаря на организаторите. Самият конкурс беше изключително тежък, въпреки че първите два тура бяха онлайн, а третият – на живо. Първо беше стресиращо да подготвя записите, а след това да представя и двете си изпълнения в София. Получи се великолепна надпревара дори в условията на пандемия и дълго няма да забравя прекрасните чувства, които изпитах тук. Влюбих се в цигулката 7-годишен, когато видях един приятел да свири. Майка ми ме попита дали да ме запише в училище с изучаване на руски или избирам музиката. Аз веднага отговорих: „Музиката”. Макар да не съм от музикантско семейство, интуицията ме поведе към този инструмент”, сподели Стефан, който имаше шанса да свири пред семейството си и своя музикален педагог Магдалена Урсу.

25-годишният арменец Феликс Харутюнян завоюва трета награда.

Хибридният вариант на провеждане на надпреварата (онлайн и на живо) се наложи заради коронавируса, но и в тази ситуация за участие се записаха кандидати от Япония, Русия, САЩ, Румъния, Турция, Казахстан и Армения. Международното жури бе в състав проф. Албена Данаилова, проф. Жана Ганделман, проф. Светлин Русев, проф. Йосиф Радионов и г-н Стефан Илиев.

Специалната награда на журито получи Азат Нургаянов от Русия.

Конкурсът се проведе с подкрепата на Столична община и под патронажа на Н.Пр. г-н Джани Сторнело, Почетен консул на България за Пиемонте и Вале Д’Аоста.

Клубът-организатор благодари и на партньорите си – Съюза на българските музикални и танцови дейци, Софийската филхармония, г-жа Антония Балканска Лавайн, IClassicalacademy, Лайънс клуб „Св. Иван Рилски“, Unique Estates, БНТ и БНР.