X
Обратно към върха

Биография на проф. Недялчо Тодоров

Проф. Недялчо Тодоров

Неделчо Тодоров е български музикант, цигулар и професор в Академия за музикално и танцово изкуство – Пловдив.

Завършва музикална гимназия в Пловдив, след което Държавната музикална академия в София със специалност цигулка в класа на професор Владимир Аврамов. Впоследствие специализира в Москва при професор Олег Криса.

Един от основателите на Академия за музикално и танцово изкуство – Пловдив, той преподава в нея в продължение на близо 40 години (от 1974 година е доцент, а от 1987 – професор). Води занятия по цигулка и камерна музика, въвежда курсове по методика на обучението по цигулка и по история на цигулковото изкуство. През периода 1997-2002 година води курсовете по методика и в Държавната музикална академия – София. Бил е Заместник-ректор (1974-1979 и 1996-1999) и Ректор на АМТИИ (1979-1983), а също и Директор на дирекция „Образование“ в Министерството на културата (1983-1991).

Недялчо Тодоров развива активна концертна дейност, започнала още през 1957 година с дебют като солист на Пловдивския симфоничен оркестър под диригентството на Добрин Петков. Гостува на много симфонични и камерни оркестри в България и чужбина. Изнася рецитали и редица концертни цикли („Стара Европейска музика“, „Виенска класика“, „Сонати за пиано и цигулка от Моцарт“, „Сонати от френски композитори“, „Сонати от френски композитори“, „Шедьоври на камерната музика на ХХ век“, „Юбилейни годишнини на български композитори“). Бил е концертмайстор на Пловдивската филхармония, на Софийската филхармония и на други оркестри. През 1978година основава Пловдивски струнен квартет, с който осъществява множество концертни турнета в България и зад граница.

Недялчо Тодоров е носител на високи отличия, между които: „Златна лира“ и „Кристална лира“ на СЪюза на българските музикални и танцови дейци, ордена „Заслужил за Полската култура“, наградата „Пловдив“, „Медения чан“ и други.

Copyright 2011-2019 - Club UNESCO Leonardo da Vinci Sofia