X
Обратно към върха

Биография на проф. Ангел Станков

проф. Ангел Станков

Един от най-изявените и разностранни български музиканти. Като солист, камерен изпълнител, концертмайстор на Софийската филхармония и в последно време – диригент, участва активно в концертния живот у нас и представя българската музикална култура по света.
Професор в НМА “Проф. Панчо Владигеров” от 1996.
Заместник-ректор на НМА (1999-2008).
Гостувал в повечето европейски страни, САЩ, Япония, Тайван, Южна Корея, Сингапур и Куба, като е свирил в най-престижни зали: Карнеги Хол-Ню Йорк, Кенеди Сентър-Вашингтон, Гевандхауз-Лайпциг, Залата на Московската консерватория, Изуми Хол-Осака, Сънтори Хол-Токио, Операта-Ница и др. Заедно с Йосиф Радионов е носител на редица престижни награди, между които “Златна лира” на СБМТД, Диплом за високо изпълнителско майсторство от ХІІ Световен младежки фестивал в Москва, Наградата за изкуство на Екофорум за мир, Наградата “Златно перо”, Наградата за изкуство на дружество “Гражданин”, Наградата “100 години Бела Барток”, грамота за високи изпълнителски постижения на Министерството на културата, І награда и Златен медал на І международен конкурс за камерна музика в Осака’93.
Реализирал е записи индивидуално и с цигулково дуо Станков-Радионов за БНР, БНТ, Балкантон и БиБиСи-Лондон, Радио Хага, Радио Прага, Руска и Френска телевизия, Йомиури Телевижън, Радио NHK-Япония и др.
Води майсторски класове в Интернационалната лятна академия Семеринг-Австрия (3 поредни години), Лас Вегас, Ваймар, Асор-Турция, Одрин-Турция.
Като диригент Ангел Станков се развива под ръководството на Христо Иванов, Добрин Петков и Асен Найденов, но се учи и от редица други български и чужди майстори на палката. Дирижира първоначално камерни оркестри, между които оркестъра на НМУ “Любомир Пипков”, а в последните години се изявява и като симфоничен диригент. Правят впечатление концертите “Британска музика” – със съдействието на Британския съвет, представящ премиери на редица непознати у нас английски произведения, а така също крупният цикъл “Симфониите на Бетовен” (1999-2000) със съдействието на Европейската комисия, посветен на 230 години от рождението на Бетовен и 50 години от основаването на Европейския съюз, като ІХ симфония от Бетовен е излъчена по националната телевизия на 9 май 2000 – деня на Европа. Симфониите са записани директно и някои от тях са излъчени и по националното радио. Голям интерес буди дирижираният от Станков цикъл “Носители на І награди на международни конкурси от Балканските страни”, в който той помага на редица млади хора от Балканския регион в първите им крачки на големия концертен подиум.
Като диригент Ангел Станков гостува на оркестрите в Солун, Ниш, Киев, Харков.
Член и председател на жури на международните конкурси HELEXPO, Общогръцкия конкурс за цигулари, “Мария Юдина”-Санкт Петербург, “Клостер Шонтал”-Германия, “Родолфо Липидер”-Гориция (Италия), “Карл Флеш”-Унгария, “П. Владигеров”, “Недялка Симеонова”.
Включен е в изданието “Кой кой е в музиката” на Кеймбриджския биографичен институт и е член на консултативния съвет за Източна Европа. Фигурира също в изданието “Кой кой е в България”.
През 2009 г. му е присъден “Орден на Британската империя”.
“Ангел Станков е не само многообещаващ цигулар, но той притежава голяма чувствителност и благородство на характера, определящи истинския музикант.” (Лорд Йехуди Менухин).

Copyright 2011-2019 - Club UNESCO Leonardo da Vinci Sofia