X
Обратно към върха

Биография на д-р Лауритс Ларсен 

Laurits Larsen Special PrizeД-р Лауритс Ларсен

Лауритс Ларсен е роден в малко градче близо до Одензе, Дания. Показва огромен интерес и музикален талант още в ранна детска възраст. Учи в Музикалната консерватория на Фюнен. През 1975 е награден със стипендия от фондацията Jacob Gade  за свиренето си на цигулка. В началото на 80те  продължава обучението си в Щатите. По време на престоя си там, се запознава с музикант, който без успех се е опитвал да създаде струни за  инструменти с лък. Тази  среща се оказва съдбоносна за Ларсен.

През 1985 Ларсен се връща в Дания. Обмисля започването на собствен бизнес, който да  допълва  свиренето.  Мисли върху няколко възможности, но в един момент  негов добър приятел му казва: „Защо не започнеш да произвеждаш струни за цигулка? Направи добра Е струна!” Не били малко предупрежденията които Лауритц получава, когато се свързва с приятеля си музикант от Америка, за да обсъдят проекта: „ Не го прави. Това е окаян мизерен бизнес. Но бих искал да ми намериш 300 струни за чело!“  Ларсен обещава да опита, но бързо осъзнава грешката си- висококачествени струни за чело просто не можело да се намерят. Тъй като се чувства длъжен да изпълни обещанието си, се впуска в собствено независимо производство.

След 18 месеца на усъвършенстване, Ларсен постига струна, която звучи както трябва. Изтъкнати датски и немски музиканти я изпробват  и са единодушни: „Изключителна е, ще я задържим!“. Слуховете за струната със специален звук се разпространяват бързо. Не след дълго започват да пристигат поръчки от цял свят, списъците с чакащи растат, както и самата компания.

През 2004, съвсем ново начало бива поставено  със пускането на двете нови струни на Ларсен за чело: C и G. Идеята зад компанията  е да развие, произвежда и продава по цял свят струни от най-високо качество  за  инструменти с лък.  „Това, което ни стимулира, е любовта ни към музиката. Целта ни е да усилим музикалното преживяване на слушателя.  А това съвсвм  не е нещо незначително”, казва Ларсен. Larsen Strings A/S в момента е малка компания, която създава струни от най-високо качество  за чело, виола и цигулка. Обучава служителите си  и изнася 99% от продукцията си.

 

Copyright 2011-2019 - Club UNESCO Leonardo da Vinci Sofia