X
Обратно към върха

Биография на проф. Хабиб Каялех

Проф. Хабиб Каялех

Блестящ изпълнител, забележителен педагог и харизматичен диригент, Хабиб Каялех е сред най-изявените педагози на своето време. Неговата концепция за цигуларската техника и нейното приложение, както и неговите възгледи за художественото тълкуване са силно обмислени и приети от важни цигуларни школи.

Неговите способности са му спечелили международно признание и признание от различни артистични и политически фигури, включително лорд Йехуди Менухин, концертните цигулари Нейтън Милщайн, Виктор Пикайсен, Алберто Лиси и Игор Оистрак, диригент и почетен председател на Световната федерация по международни конкурси Пиер Коломбо, изтъкнати педагози Шизуко Ишии, Ирина Бочкова, Мисако Ито, Халида Ахтиамова, Доли Зайле, Дороти Дилей от Джулиард, Генералният директор на Женевската офис на ООН Сергей Орджоникидзе и Пиер Ауберт, бивш президент на Швейцарската конфедерация.

Славата на професор Каялех му носи също и покани за майсторски класове в световните цигуларни институти и поемането на задачи за оформяне и моделиране на музикалните таланти на млади виртуози. Той е почетен гост на Московската Държавна Консерватория и Академия, Унгарската Академия „Франц Лист“, Консерваторията и Музикалното Училище на Джорджия, Колежът по музикознание в Нагоя и Венецуелската Латиноамериканска Академия за цигулки, а преподаването му в Северна Америка е прието с възторг.

Хабиб Каялех е основател на академията за цигулки Kayaleh, международен цигулков център, който предлага курсове по сценични изпълнения за съществуващи и амбициозни концертни цигулари. Класирайки се сред малкото водещи цигуларски школи в света, той се намира в Швейцария с клонове в Токио и Монреал.

Утвърдена от швейцарското Министерство на образованието като официална институция за обществено полезна дейност, Академията е дом на Камерен оркестър Каялех, както и на „Фондация“ Каялех „, организация с нестопанска цел, която има за цел популяризирането на талантливи млади творци и подкрепя академията в нейното функциониране и еволюция.

Хабиб Каялех е удостоен със стипендията „Пол Харис“ от Международната Ротари фондация за художествените и човешки дейности и е избран за почетен член на Историческото общество „Кой кой е“, като свидетелства за професионалните, академичните и гражданските му постижения.

„Щастлив съм да науча за съществуването на Фондацията Habib Kayaleh, музикант, към когото имам най-голямо възхищение и когото познавам от дълго време. Вярвам, че това ще бъде от полза за разбиране и удоволствие както на цигуларите, така и на онези, които очароват с музиката си. “

Йехуди Менухин

 

Copyright 2011-2019 - Club UNESCO Leonardo da Vinci Sofia