Първо издание на конкурса /25-27.11.2011/

Изключителният германски талант Щефан Тарара спечели безапелационно Първото издание на международния конкурс за цигулари „Васко Абаджиев”.
25-годишният изпълнител от Хайделберг впечатли първо журито, а след това и публиката

на гала-концерта в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, с който събитието бе закрито в неделя вечерта. То беше организирано от Клуб ЮНЕСКО „Леонардо да Винчи” София, под почетния патронаж на министъра на културата Вежди Рашидов и с финансовата подкрепа на Министерство на културата, както и под патронажа на почетния консул на България за Пиемонте и Вал Д Аоста Джани Сторнелло.„Уникредит Булбанк” осигури наградния фонд в размер на 3300 евро.

„Щефан спокойно може да се мери с легендарния Васко Абаджиев, а дори го надминава в уменията си”, похвали победителя проф. Недялчо Тодоров, един от членовете на международното жури.

Тарара, който изнася първия си концерт едвана 4 г., получи първа награда в размер на 1500 евро и статуетка, изработена от художника Петър Савов. Интересна при Щефан е българската връзка – неговата приятелка е пианистката ни Лора Въкова, която му акомпанираше в течение на конкурса. В момента Щефан, който свири на цигулка Жан Батист Вийом (Париж, 1860), следва в класа на проф. Захар Нухимович Брон в цюрихската академия.

Втората награда бе присъдена на 21-годишната корейка Данби Ум, студентка в университета в Тел Авив. Тя за първи път хваща цигулката едва на 2 г. и половина, а на 10 е приета в института по музика „Къртис” във Филаделфия.

Журито реши на трето място да бъдат класирани четирима – 15-годишната надежда на Испания Елина Рубио Пенчева, чиято майка е българка, Йонел Манчу (Молдова), Балинт Крупа (Унг) и Зорница Иларионова(България).

Председателят на журито проф. Ангел Станков и президентът на клуб ЮНЕСКО „Леонардо да Винчи” Жанет Борлакова обявиха, че след успешното първо издание, вече започват подготовка за второто, планирано за след 2 г. Целта на начинанието е възраждането на националната и международна памет за големия цигулар Васко Абаджиев (1926-1978) и е във връзка с официално подкрепената от Министерство на културата идея на Клуб ЮНЕСКО „Леонардо да Винчи“ 2011-а да бъде обявена за година на Васко Абаджиев послучай 85 г. от рождението му.

 

Този проект се осъществи с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България и Уникредит Булбанк